ADA cryptocurrency op Cardano blockchain de Ethereum (ETH) en Bitcoin (BTC) opvolger?

Bitcoin is bij het overgrote deel van de mensen inmiddels wel bekend. Er zijn ook nog >1.500 andere cryptocurrency die minder bekend zijn, waaronder Ethereum, Litecoin, NEO, Verge, Lisk, Ripple, etc. Bitcoin (BTC) is in de basis een “domme” munt, je kunt BTC voor betalingsverkeer gebruiken, maar meer niet. Daarnaast is het netwerk relatief gezien erg traag en kost het versturen van BTC vaak een veelvoud van het versturen van munten van een concurrent. Wij zijn met ons huidige betaalsysteem echter gewend dat iets betalen niets kost en nagenoeg direct plaatsvindt. Bitcoin heeft echter het first-mover advantage (FMA), dat lijkt de reden te zijn dat Bitcoin, ondanks de vele nadelen, nog steeds de grootste marketcap heeft.

Smart contracts

Veel nieuwe cryptocurrency bieden meer dan alleen een betaalmogelijkheid, ze ondersteunen zogenaamde smart contracts. Ether (ETH) en NEO (NEO) zijn hier de meest bekende voorbeelden van. Een smart contract kan bijvoorbeeld inhouden dat als jij je vliegreis met Ether (op de Ethereum blockchain) hebt betaald en dat als er meer dan 3 uur vertraging is, je automatisch je geld teruggestort krijgt. Of je sluit een contract af met een aantal mensen, zonder een notaris erbij. De mogelijkheden zijn eindeloos en dit is erg interessante materie. Er kleven echter meerdere nadelen aan ETH en NEO, het netwerk van ETH is regelmatig erg traag. NEO wordt gezien als een voornamelijk Chinese munt, waardoor veel mensen er bij wegblijven.

Staking (Dividend)

NEO heeft ten opzichte van veel andere munten (nog) een erg snel netwerk en daarnaast het zogenaamde “staken”. Als je NEO lokaal bewaart, dus niet op een exchange zoals Bittrex of Bitfinex, dan ontvang je dividend in de vorm van GAS. GAS wordt gebruikt om het versturen van NEO te bekostigen, zodat als je 2.0 NEO overmaakt de tegenpartij ook echt 2.0 NEO ontvangt en niet 1.99998500 NEO. Daarnaast kan GAS worden gebruikt om smart contracts uit te voeren. Als je NEO dus niet iedere dag verhandelt, maar lokaal bewaart in een wallet, dan levert dit ook nog iets op.

ADA / Cardano

Waarom is er dan ineens ADA? ADA is een munt die werkt op de Cardano blockchain, net als dat Ether werkt op de Ethereum blockchain. Dit betekent dat ook andere munten op de Cardano blockchain kunnen gaan werken, net als dat er al andere munten (bijvoorbeeld veel Initial Coin Offerings, ERC-20 ICO’s) op het Ethereum netwerk bestaan. De bedenkers van ADA en Cardano zien dus nadelen in alle bestaande munten en willen die verbeteren door middel van een nieuwe cryptocurrency en nieuwe blockchain.

Het gezicht achter ADA en Cardano is Charles Hoskinson, CEO van IOHK (Input Output Hong Kong) en medeoprichter van Ethereum. Door dit laatste heeft Charles al een erg goede naam opgebouwd en wordt nieuws rondom ADA dan ook erg snel opgepakt. Hij geeft veel interviews, is erg intelligent en heeft een hele duidelijke en goede visie, zoals je ook in de video onderin dit bericht kunt zien. De techniek van een coin is enorm belangrijk, maar nu cryptocurrency erg snel in opkomst is, is marketing misschien nog wel belangrijker en dat verzorgt hij erg goed.

ADA heeft een duidelijke roadmap en wat we daar onder andere op tegenkomen is:

  1. Smart contracts
  2. Staking (dividend), waardoor transacties versturen niet ten koste gaat van het aantal coins
  3. Snel netwerk & blockchain, waardoor het in tegenstelling tot ETH en BTC wel in real life te gebruiken is
  4. Gebruikersvriendelijke Daedalus wallet met korte wallet adressen, waardoor ook beginners makkelijk kunnen instappen en weinig fouten kunnen maken
  5. Het Proof of Stake (PoS) algoritme Ouroboros wordt gebruikt, in plaats van Proof of Work (PoW). Hierdoor is het niet nodig om te minen, zoals bij BTC en ETH wél het geval is. PoS en daarmee ADA zijn daardoor een stuk milieuvriendelijker!
Daedalus wallet
Daedalus wallet

ADA combineert dus eigenlijk de positieve punten van o.a. Ethereum, NEO en Ripple (XRP), waardoor het de concurrentie met alle andere bestaande munten aan gaat. Op het moment van schrijven is ADA #5 op de lijst van Coinmarketcap.com en is onlangs zelfs Litecoin (LTC) voorbij gegaan.

De waarde van cryptocurrency wordt niet in Dollar (USD) uitgedrukt, maar in de verhouding tot BTC met 8 decimalen (Satoshi’s/sats) achter de komma. Dat is daarna natuurlijk wel weer om te rekenen naar Dollar en EURO, omdat BTC ook in Dollar of EURO uitgedrukt kan worden. Om je een idee te geven van hoe snel ADA in waarde stijgt:

Cardano Chart
Cardano Chart

Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met ADA stond deze op een waarde van 0.00000800 sats (0.12 Dollar per stuk), enkele dagen later was dit al 0.00002800 sats en op het moment van schrijven (2-1-2018) is dit al opgelopen naar 0.00005670 sats (omgerekend 0.77 Dollar per stuk). De waardestijging gaat dus snel, al moet er wel rekening mee gehouden worden dat er max 16 miljoen Bitcoins in omloop kunnen komen, waar dit bij ADA maar liefst 25.927.070.538 stuks zal gaan worden. 1 ADA zal dus nooit (maar met cryptocurrency kan alles :)) qua waarde gelijk worden aan 1 BTC. Maar dat hoeft ook niet, een ADA is namelijk nu ook veel goedkoper aan te schaffen dan 1 BTC.

ADA kopen

Wil je zelf ook ADA / Cardano kopen? Dan kan je via bijvoorbeeld Coinbase Euro’s omzetten naar BTC/LTC/ETH en deze daarna overmaken naar Binance om er daar ADA voor te kopen.

Interview met Charles Hoskinson

Conclusie

Ikzelf geloof op het moment van schrijven erg in ADA en heb er zelfs mijn positie in BTC, LTC en ETH voor opgegeven. Dat betekent niet dat ik nooit meer voor een andere munt zal gaan, maar op korte termijn kijk ik vooral naar ADA en of ze de punten op de roadmap gaan halen. Als ze alle beloftes waar kunnen maken dan kan deze munt weleens de #1 positie van Bitcoin over gaan nemen. Mochten ze de roadmap en beloftes niet waar kunnen maken, dan ga ik op dat moment weer op zoek naar een veelbelovend alternatief.

Kijk voor meer informatie over ADA en Cardano op https://www.cardanohub.org/en/home/ en je kunt de roadmap vinden op https://cardanoroadmap.com.

Check Also

BSC CAKE Yield Farming

PancakeSwap Yield Farming op Binance Smart Chain

Yield Farming is aantrekkelijk door de hoge opbrengsten. Tegelijkertijd is het risico daardoor natuurlijk ook …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *