Bitcoin, Ethereum en NEO cryptocurrency lijken op dit moment wel het nieuwe goud te zijn, veel mensen investeren erin en er worden forse winsten geboekt. Maar hoe werkt het hele gebeuren rondom Cryptocurrency nu precies? En wat zijn de voordelen, nadelen en risico’s? En waar kan je goedkoop Bitcoin kopen? Bekijk overigens ook veel goede tips voor het handelen in cryptocurrency op Buylowsellhigh.nl. In dit artikel ga ik hier verder op in door zoveel mogelijk Jip en Janneke taal te gebruiken. Ik ga niet te diep in op technische details waardoor sommige voorbeelden niet per se 100% volledig correct hoeven te zijn, het is puur ter illustratie en als voorbeeld bedoeld. De insteek is dat iedereen die wil begrijpen hoe het systeem in grote lijnen werkt hierdoor extra kennis opdoet en ook de stap tot het zelf kunnen handelen snel kan maken.
Wat zijn cryptocurrency of cryptovaluta?
Iedereen weet van het bestaan van de aandelenhandel in beursgenoteerde bedrijven of het koersverschil tussen bijvoorbeeld de Dollar en Euro. Het handelen in deze aandelen of munten verloopt direct of indirect altijd via een willekeurige bank. Bij het handelen in aandelen van een bedrijf zit er daadwerkelijk een bedrijf achter dat fysieke bezittingen heeft en/of dat jaarlijks winst maakt. Op basis van deze bezittingen ken je waarde toe aan een aandeel. Ook zijn er bedrijven, zoals Twitter, die geen winst maken. Maar door het bereik en het potentieel dat een dergelijk bedrijf heeft, kennen wij er tegenwoordig toch een bepaalde waarde aan toe. Daar kan je het wel of niet over eens zijn, maar hetzelfde is ook aan het gebeuren met geld. Men geeft altijd aan dat de waarde van bijvoorbeeld de Gulden werd gedekt door een stapel goudstaven die bij de Nederlandsche Bank was opgeslagen. Ieder muntje of briefje vertegenwoordigde een deel van dit goud.
In de praktijk is dit tegenwoordig echter anders. De Euro is gebaseerd op vertrouwen en wordt extra bijgedrukt als dat nodig is. Ook kan een land als Griekenland een groot tekort hebben, in feite is er dan dus een negatief aantal goudstaven aanwezig en toch kan een land blijven bestaan…
Sinds de crisis in 2008 staan de banken bij veel mensen in een kwaad daglicht. Daarnaast kreeg je vroeger een mooie rente op je spaargeld en koste een rekening per jaar niets. Tegenwoordig mag je al blij zijn met 0,1% rente en minder dan 25 Euro per jaar aan kosten voor het mogen gebruiken van PIN-pasjes.
Omdat we allemaal afhankelijk zijn van banken, maar we steeds minder vertrouwen in bankiers krijgen, zie je dat er wordt gekeken naar alternatieven. Hoe kunnen we met alle rekenkracht die we thuis en in datacenters hebben onafhankelijk worden van de banken? En hoe zorgen we ervoor dat de overheid ons niet kan dwingen om ons aan de regels voor nationale banken te houden? Heel simpel: Creëer een nieuwe munt en breng deze niet onder bij één bank of land, maar zorg ervoor dat je het betalingsverkeer door duizenden computers en servers wereldwijd laat afhandelen die elkaar allemaal controleren. Pas als een transactie door meerdere computers is goedgekeurd is het geld ook daadwerkelijk van jou, of iemand anders. Bitcoin is het eerste grote voorbeeld hiervan, het is dus een digitale munt die kan bestaan omdat mensen er rekenkracht voor beschikbaar stellen om het netwerk in de lucht te houden, er geld in investeren en omdat je Bitcoins in een lokale portemonnee thuis (zogenaamde Wallet) kunt opslaan om ze veilig te beheren.
Het is niet zo dat er “ineens” bijvoorbeeld 10.000 Bitcoins waren, er is gestart met 0. Door rekenkracht op computers in te zetten, worden er door middel van berekeningen bepaalde gebieden onderzocht. Dit noemen ze “minen”, je bent dus eigenlijk door een berg die bestaat uit getallen een gang aan het graven en soms kom je een bepaalde optelsom tegen die een Bitcoin oplevert. Deze wordt dan aan het beschikbare aantal toegevoegd. Iedereen die echter meedoet aan het minen hoeft niet daadwerkelijk een Bitcoin te vinden, je krijgt in ruil voor de rekenkracht bijvoorbeeld 0,000000001 Bitcoin per dag. Die waarde is vaak gelijk aan de kosten van de hardware (doorgaans videokaarten) en het stroomverbruik die het kostte om de Bitcoin die je krijgt te minen. De eerste Bitcoins waren makkelijk te minen, maar omdat het algoritme regelmatig lastiger wordt, heb je steeds meer en krachtigere videokaarten en meer stroom nodig. Omdat de waarde van de Bitcoin steeds hoger wordt, blijft het minen ook de moeite waard en dus wordt door die rekenkracht ook het netwerk in stand gehouden.
Wat is blockchain?
Het netwerk dat hierboven beschreven wordt zit technisch vernuftig in elkaar. De software zorgt ervoor dat alles sinds de 0-stand kan worden berekend, net zoals de bank dat doet. Een bank zal nooit je saldo opslaan als zijnde de waarheid, maar ze slaan alle transacties sinds het openen van je rekening op. De optelsom van alle afzonderlijke getallen is je saldo. Maak ik bijvoorbeeld 0,1 Bitcoin over naar iemand anders, dan wordt die informatie door de andere computers in het netwerk ontvangen en gecontroleerd. Dit wordt niet per losse transactie gedaan, maar in blokken van een bepaalde grootte, bijvoorbeeld 1 MB. In die 1 MB zitten tig transacties. Doordat alle computers op het netwerk deze blokken verspreiden en de inhoud controleren, wordt er op een x moment aan het minimaal vereiste aantal controles voldaan, bijvoorbeeld 20. Nadat een aanzienlijk deel van de computers op het netwerk het er over eens zijn dat de transactie geldig is, wordt de transactie definitief. Het is dus niet langer de bank die een transactie goedkeurt, maar men doet dit gezamenlijk. Eigenlijk is het dus een keten (chain) van allemaal computers en transacties die op basis van blokken (block) met informatie een digitale omgeving creëren waarin een cryptovaluta kan bestaan. Door middel van deze blockchain kunnen mensen cryptocurrency overboeken en een digitale portemonnee beheren.
Wat is het verschil tussen de digitale valuta?
De rode draad en werking van de verschillende valuta is ongeveer hetzelfde. Maar iedere digitale coin heeft een eigen reden om te bestaan. Zo heb je de Filecoin die is ontwikkeld om een concurrent te zijn van Amazon, Google en Dropbox. De blockchain wordt dan gebruikt om bestanden niet op een server op te slaan, maar om deze te verdelen over 10.000’en computers. Je kunt de opslag van je lokale computer dus inzetten in ruil voor een vergoeding (dividend). De NEO is een munt uit China, omdat China zijn eigen versie wil hebben, maar, als je 1 NEO hebt, dan genereert deze “GAS”, en GAS is op zijn beurt ook weer iets waard. Je kunt dit zien als dividend en als aanmoediging om gedurende langere tijd NEO te bewaren. Iedere munt heeft een verhaal en er zijn dan ook veel mensen die kiezen voor een bepaalde munt omdat ze daar vertrouwen in hebben en het verhaal erachter waarderen. De meeste mensen zullen echter kiezen voor de munt die het meeste rendement zal opleveren. En dan kom je al snel uit bij munten die in de toekomst weleens erg veel aandacht zouden kunnen krijgen. Bitcoin was de eerste die erg groot werd, Ethereum wordt gezien als een goede tweede en NEO wordt door velen getipt als goede derde. Maar, voor hoelang? En eigenlijk ben je nu al te laat om hier forse winsten op te kunnen maken. Het is dus het leukst om op zoek te gaan naar de volgende munt met veel potentieel. Welke dat is? Dat weet niemand en is een kwestie van gokken en proberen.
Hoe mine ik zelf Bitcoin, Ethereum of NEO?
Iedere computer, laptop of server heeft één of meerdere processors (CPU). In de praktijk is het echter zo dat een CPU veel minder geschikt is om digitale valuta op te minen dan een videokaart. De bewerkingen die een videokaart doet om beelden op het scherm te kunnen tonen, liggen veel meer in lijn met de algoritmes die er voor het minen van cryptocurrency nodig zijn dan de bewerkingen die een CPU uitvoert. Daarnaast zijn recente videokaarten voorzien van extreem veel kleine afzonderlijke cores en veel en snel geheugen, waardoor ze erg efficiënt zijn. Bijkomend voordeel is dat je tegenwoordig makkelijk meerdere videokaarten combineert. In een PC kunnen bijvoorbeeld 2-4 videokaarten worden geplaatst. Maar er zijn ook zogenaamde “mining rigs” (Zie afbeelding) beschikbaar, waardoor je bijvoorbeeld 8-512 videokaarten kunt combineren! Besef wel dat dit een gigantische investering betreft die daarnaast dagelijks enorme hoeveelheden stroom verbruikt. 1 tot 20 Euro per uur zijn geen vreemde hoeveelheden, besef je dus goed welke bijkomende kosten er bij het minen zijn.
Om te kunnen minen download je een programma dat gericht is op de specifieke coin waar je je op wil richten. De miner voor NEO kan een andere zijn dan voor Bitcoin. Google even op de betreffende coin in combinatie met de term “minen” en je vindt de juiste programma’s en ondersteunde fora. Naast het programma dien je ook een zogenaamde “pool” te selecteren, deze levert de blocks die je gaat berekenen. Het uitkeren van valuta gebeurt binnen de pool en deze kan de valuta naar een adres overmaken, bijvoorbeeld je lokale wallet of een adres op een Exchange die je zelf hebt aangemaakt.
Op het moment van schrijven mine ik zelf Signatum, oftewel SIGT, via de pool op https://pool.mn/sigt/ met een nVidia miner (https://github.com/signatumd/) en CPU miner (https://github.com/signatumd/releases/blob/master/sigt-cpu-miner.zip). Voor iedere coin zijn verschillende miners beschikbaar en voor iedere videokaart of CPU zijn weer andere instellingen vereist. Lees de betreffende documentatie even goed door.
Het minen van veel bekende munten is de moeite niet meer waard. Realiseer je dat jij met 1 of 2 goede videokaarten soms wel vele maanden bezig bent om een Bitcoin te minen. Aan de andere kant van de wereld heeft iemand 1.000 zonnepanelen op het dak en 4 mining rigs van 256 videokaarten per stuk staan, daar kan je niet tegenop wat betreft kosten en opbrengsten. Kies dus bijvoorbeeld een nieuwe coin uit en hoop dat die in de toekomst groot wordt.
Hoe koop ik Bitcoin, Ethereum of NEO?
Heel leuk en aardig allemaal, maar ik wil geen hoge stroomrekening en geen dure hardware aanschaffen om te minen, ik wil ze gewoon kopen! Dat kan. Weet wel dat er altijd een tussenpartij is die hier een vergoeding voor rekent, de één meer dan de ander. Kijk dus even goed rond.
Er zijn meerdere manieren om cryptocurrency te kopen, maar in de basis komt dat neer op:
- Kopen met “echt” geld, zoals de Euro of Dollar
- Kopen met andere cryptocurrencies, oftewel “traden” via zogenaamde markten (“markets”).
Het kopen van o.a. Bitcoin, Litecoin of Ethereum kan op bijvoorbeeld Anycoindirect.eu (iDeal, SEPA) of via Coinbase.com (Creditcard, overboeking, SEPA). Het handelen en aankopen via andere cryptocurrency kan via exchanges zoals Binance.com (voor als je bijvoorbeeld Ripple (XRP), Cardano (ADA), Lumen (XLM) wil kopen).
Als je NEO wil kopen, dan kan dat via Anycoindirect of Coinbase. Let op, Bittrex ondersteunt de optie waarbij NEO GAS als dividend produceert niet, maar Binance ondersteunt het NEO dividend genaamd GAS wel. Let ook op dat NEO alleen in hele aantallen kan worden verhandeld! Maak je bijvoorbeeld 1,9 NEO over, dan blijft er na aftrek van de behandelingskosten maar 1 NEO over. Zo heeft iedere munt wel iets, verdiep je dus goed in de materie voordat je gaat handelen en probeer dit altijd eerst met kleine bedragen!
Hoe bewaar ik Bitcoin, Ethereum of NEO?
Je kunt je digitale valuta op een Market laten staan, maar, in het verleden zijn een aantal van deze markets gehacked. Je hebt je eigen geld dus niet in eigen handen en bent afhankelijk van anderen. Je kunt ook lokaal op je eigen pc een Wallet installeren. Zoek op Google naar bijv. NEO Wallet download en je vindt de officiële en alternatieve wallets. Het voordeel van het lokaal opslaan is dat je een privésleutel hebt die alleen jij kent. Iemand anders kan dus niet zomaar toegang tot je portemonnee krijgen. Nadeel is wel dat als bijvoorbeeld je harde schijf crashed, en je hebt geen back-up van die sleutel, dat je al je geld kwijt bent. Iedere manier van opslaan kent dus voor- en nadelen.
In het algemeen kan je zeggen dat als je met een klein bedrag experimenteert dat je daarvoor prima een Exchange of Market kunt gebruiken. Ook als je veel tussen verschillende valuta’s handelt is dat handig. Gaat het om grote bedragen of handel je weinig en richt je je op de lange termijn? Dan is een lokale Wallet een goede oplossing, mits je de betreffende computer goed beveiligt en back-ups maakt van de privésleutel op een ander medium of locatie.
Als je digitale valuta hebt aangeschaft kan je die overmaken naar een ander adres. Iedere wallet biedt opties om zo’n adres aan te maken. Schrijf het bedrag over, wacht totdat er voldoende “confirms” zijn en het bedrag wordt zichtbaar in je lokale wallet. Hier kan soms enige minuten tot wel enkele uren overheen gaan. Maak je dus niet te snel zorgen, maar ga wel secuur met de ingewikkelde adressen van deze rekeningen om, ze bestaan uit vele kleine en grote letters afgewisseld met cijfers. Een karakter vergeten, omwisselen of verkeerd intypen kan betekenen dat je al je geld kwijt bent!
Risico’s
Er kleven erg veel risico’s aan het handelen of investeren in cryptocurrencies. Er zit geen regulerende overheid of bank achter de techniek. Een Bitcoin van 4.000 Euro kan morgen 0 Euro waard zijn, maar ook 6.000 Euro. Een Exchange of Market kan worden gehacked, net als je lokale Wallet. Investeer dus alleen geld dat je kunt missen. Daarnaast kent iedere coin een aantal fases, wees je hier erg bewust van. Bij de start is een munt niets waard, dan ineens kan deze snel groeien, veel mensen stappen dan net iets te laat in. De munt daalt ineens hard, uit angst verkoop je alle munten, dan ineens stijgen ze weer, ben je bang de boot te missen en koop je ze opnieuw op het verkeerde moment. Zie ook de grafiek hiernaast. Voor iedere winnaar op deze markt zijn er vele verliezers!
Conclusie
Het is erg leuke materie om je in te verdiepen. Ik verwacht ook dat digitale valuta de toekomst hebben en banken er steeds minder toe zullen gaan doen. Je kunt tegenwoordig al bij webshops en fysieke winkels met Bitcoin betalen. En op dit moment wordt het wereldje vaak als een criminele omgeving gezien, waardoor het een slechte naam krijgt. Maar de mogelijkheden zijn groot en de ontwikkelingen gaan snel. De early adaptors maken erg veel winst, als de grote massa aansluit dan zal dit minder worden en zullen er ook veel verliezers zijn. Maar dat er een toekomst voor blockchain en digitale valuta is weggelegd weet ik wel zeker.
Ga voorzichtig te werk, weet wat je doet, dan is het een erg leuke hobby of kan het zelfs uitgroeien tot een mooie extra inkomstenbron.
Koop relevante producten op Bol.com
Overige informatie
Foutmeldingen in Windows tijdens installatie ivm ontbrekende bestanden
Bij het installeren van o.a. de Ethereum wallet kreeg ik een foutmelding over het ontbreken van bestanden in Windows, o.a. MSVCP120.dll. VCRUNTIME120.dll, MSVCP140.dll en VCRUNTIME140.dll. Je kunt dit oplossen door het bestand op https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=40784 te downloaden en installeren.
Disclaimer
Dit artikel is bedoeld om beknopt informatie te geven over de werking van digitale valuta. Het is niet bedoeld om 100% volledig te zijn, omdat er dan erg veel mitsen, maren en technische details toegevoegd zouden moeten worden. Je hebt altijd zelf een onderzoeksplicht en verdiep je in de specifieke details van iedere munt voordat je erin gaat handelen. Gebruik daarnaast natuurlijk alleen geld dat je kunt missen, je 4.000 Euro kostende Bitcoin kan immers morgen ineens 0 Euro waard zijn.