Hoeveel energie kost het minen van een Bitcoin?
Hoeveel energie het kost om een Bitcoin te minen, hangt af van een aantal factoren. Zo maakt het een verschil of je het met een CPU of een GPU minet, of dat je er toegewijde hardware voor gebruikt. Hoeveel dat minen kost qua energiekosten, hangt hoofdzakelijk af van de stroomkosten. Dat hangt af van de energieleverancier die je uitkiest. In dit artikel hebben we het over de energiekosten voor minen van Bitcoins. En over of het in Nederland winstgevend is om te minen.
Energiekosten
Je hebt misschien al eens gehoord dat het minen van Bitcoins enorm veel energie verbruikt. De jaarlijkse energiebehoefte van Ierland staat gelijk aan de energie die jaarlijks gebruikt wordt bij het ontrafelen van de cryptografische puzzels waarmee Bitcoins gecreëerd worden. Dat komt neer op ongeveer één duizendste van de totale wereldwijde jaarlijkse energieconsumptie.
Hoeveel energie het kost om één Bitcoin te minen, hangt echter af van het moment waarop je die Bitcoin minet. Om de zoveel tijd vindt er namelijk een zogenaamde ‘Bitcoin halving’ plaats. Dat betekent dat de beloning voor het minen van een block wordt gehalveerd. Daarmee wordt het dus op dat moment ook een stuk minder rendabel om een Bitcoin te minen. De volgende halving vindt plaats op 24 mei 2020. Momenteel kun je met een Antminer S9 ongeveer 0.0000148 Bitcoins minen per kilowatt per uur. Dat komt neer op een waarde van 0,052 euro in Bitcoins.
Is het in Nederland winstgevend om Bitcoins te minen?
In Nederland kost een kWh stroom ongeveer 8 tot 9 cent. Helaas is het in Nederland dus niet winstgevend om een Bitcoin te minen. Zelfs al heb je nog zo’n goedkope energieleverancier, zul je tegen de huidige marktwaarde van Bitcoin er niet in slagen om er winst op te maken. Natuurlijk is het wel mogelijk om Bitcoins te minen in de hoop dat de prijs in de toekomst zal gaan toenemen. Dan kan de onderneming met terugwerkende kracht toch nog winstgevend zijn.
Toch moet je jezelf dan de vraag stellen waarom je dan niet direct op de markt Bitcoins koopt. Momenteel krijg je immers meer Bitcoin per euro als je deze van iemand overneemt, dan dat je deze minet tegen de huidige Nederlandse energieprijzen. Je koopt dan waarschijnlijk een Bitcoin die gemaakt is in een land waar energie veel minder kost.
December 2018 was catastrofaal voor Bitcoinminers
Toen de prijs eind november 2018 door z’n support heen brak en van 6000 dollar naar 3000 viel, was dat de genadeklap voor veel Bitcoinminers. Zelfs de Chinese miners, die bekend staan om het feit dat hun gigantische Bitcoin farms door de lage energieprijzen in China één van de meest winstgevende ter wereld zijn, gingen kopje onder. Al gauw stond het internet vol met plaatjes van allemaal mininghardware die op de straten van China werd gedumpt, al kan dit ook een hoax zijn geweest. Men werd even bang: want als het niet winstgevend is om transacties te verifiëren, kan dit het netwerk in gevaar brengen.
Toch duurde het niet lang of de eerste berichten kwamen alweer binnen dat verschillende Bitcoinmining-operaties werden hervat. Het is een afvalrace waarbij alleen de meest efficiënte Bitcoinminers de strijd kunnen winnen. Heden ten dage zijn er dan ook nog genoeg bedrijven die Bitcoins minen, maar veel daarvan staan er niet in Nederland. Daarvoor kun je nog steeds beter naar China gaan, of bijvoorbeeld naar IJsland, waar met geothermische energie op een redelijk duurzame manier stroom wordt opgewekt voor de verwekking van nieuwe Bitcoins.