Succesvol investeren is risico’s spreiden

Op deze website hebben we het regelmatig over het investeren in cryptovaluta. Ook al kunnen dat soort investeringen erg winstgevend zijn, toch zijn de sterke koersschommelingen die ermee gepaard gaan voor menigeen behoorlijk stressverhogend. Al je spaargeld omzetten naar Bitcoin of een andere populaire cryptomunt lijkt misschien een lucratieve zet, maar vergeet niet dat crypto’s je uiteindelijk op geen enkele manier echte waardegaranties geven. Een deel van je beschikbare vermogen in cryptovaluta investeren is misschien geen verkeerde keuze, maar spreid je financiële risico’s door je geld ook deels in andersoortige beleggingen te steken, zodat er meer balans en minder extreme pieken en dalen in je investeringsportefeuille optreden. Hieronder nemen we een aantal verschillende investeringsopties met je door.

Investeren in vastgoed

Een van de meest waardevaste manieren van investeren is doorgaans beleggen in vastgoed. In dat geval koop je een appartement, een eengezinswoning of een bedrijfspand en verhuur je dat aan anderen. De cashflow die op die manier ontstaat kun je vervolgens weer benutten voor andere investeringen, zodat je rendement tijdens de verhuurperiode langzaam maar zeker steeds groter wordt. Daarnaast bestaat er de kans dat je het aangekochte pand op een later tijdstip met winst kunt verkopen, zodat je ook op dat vlak extra inkomsten genereert.

Investeren in aandelen

Zomaar lukraak geld in wat aandelen steken zonder goed op de hoogte te zijn van wat er zich op de aandelenmarkt afspeelt staat eigenlijk gelijk aan het kopen van een staatslot met de hoop dat je er winst mee maakt. Om echt goed van deze manier van investeren te kunnen profiteren is het noodzakelijk dat je tal van economische nieuwsbronnen doorlopend goed in de gaten houdt. Heb je daar geen tijd en/of geduld voor? Dan is het in de meeste gevallen verstandiger om voor één of meerdere beleggingsfondsen te kiezen. Deze fondsen stellen zelf het volgens hen meest ideale mandje met aandelen samen en beheren dat dan voor hun klanten in ruil voor een beheervergoeding.

Investeren in crowdfunding

Crowdfunding is een betrekkelijk nieuwe manier van investeren. Het gaat in dat geval meestal om projecten van ambitieuze ondernemers die daarvoor geen lening bij een bank kunnen krijgen, omdat deze het risico vaak te groot vindt. Wanneer jij als crowdfunder wel bereid bent om een deel van de gewenste investering te financieren, word je daarvoor normaal gesproken met een te ontvangen rente beloond die aanmerkelijk hoger is dan wanneer je je spaargeld bij een reguliere Nederlandse bank zou parkeren. Het verstrekken van een lening aan dit soort risicovolle initiatieven kan echter ook betekenen dat een ondernemer het uiteindelijk toch niet redt en failliet gaat, waardoor je je geïnvesteerde geld kwijt bent. Ook op het vlak van crowdfunding geldt daarom de gouden investeringsregel dat risico’s spreiden over meerdere verschillende projecten eigenlijk gewoon een must is.

Voorkom dat al je spaargeld vastligt

Voor welke investeringsvormen je ook kiest, in alle gevallen kleven er risico’s aan. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je je investering lang niet altijd snel in klinkende euromunten om kunt zetten. Het is in dat kader dan ook verstandig om altijd een soort van persoonlijk calamiteitenfonds in de vorm van cash of een ouderwetse spaarrekening achter de hand te houden, zodat bijvoorbeeld een kapotte koelkast of wasmachine snel vervangen kan worden.

Check Also

BSC CAKE Yield Farming

PancakeSwap Yield Farming op Binance Smart Chain

Yield Farming is aantrekkelijk door de hoge opbrengsten. Tegelijkertijd is het risico daardoor natuurlijk ook …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *