Zelf Bitcoins minen was een aantal jaren geleden nog relatief makkelijk en goedkoop. Veel mensen willen graag zelf Bitcoins minen, omdat Bitcoins kopen tegenwoordig te duur is geworden en het investeren in Bitcoin als een goed alternatief voor de lage spaarrente wordt gezien. De Bitcoin prijs is echter niet zomaar gebakken lucht zoals sommigen wel beweren, het is namelijk gebaseerd op o.a. vertrouwen en de kosten die het zelf minen van een Bitcoin met zich meebrengt.
Benodigdheden voor het minen van Bitcoin
Om zelf Bitcoins te minen heb je 3 dingen nodig:
- Hardware
- Veel stroom
- Kennis van instellingen en software
“Vroeger” kon je met de processor in je PC of laptop prima Bitcoins minen. Maar, in het algoritme dat achter de Bitcoin zit, zit een zogenaamde difficulty factor ingebouwd. Eens in de zoveel tijd wordt de difficulty, de moeilijkheid dus, verhoogd en kan je met dezelfde rekenkracht in dezelfde tijd minder Bitcoins minen. Om de tijd die het kost om een Bitcoin te minen acceptabel te houden, kan je dus steeds snellere hardware gaan kopen en inzetten. Je komt echter al snel op een punt dat de difficulty te hoog wordt om dit “even met een huis, tuin en keukenprocessor” te doen. De videokaarten van tegenwoordig zijn veel efficiënter in het minen van Bitcoins en andere cryptocurrency dan bijvoorbeeld je Intel of AMD CPU dat is. Omdat het mogelijk is om meerdere videokaarten (GPU’s) op moederborden te zetten, werden er al snel PC’s met meerdere videokaarten uitgevoerd om zo snel mogelijk en zo veel mogelijk Bitcoins te kunnen minen.
Omdat dit erg veel stroom kost en de videokaarten erg warm worden, werd de standaard computerkast al snel verleden tijd. Een frame van bijvoorbeeld aluminium met daarop een voeding, moederbord, CPU en 6 videokaarten werd een soort van standaard. Dit wordt ook wel een “mining RIG” genoemd. Om stroom te besparen wordt een RIG vaak uitgevoerd met een moederbord met 6 tot 19 videokaart aansluitingen, weinig geheugen, een krachtige voeding en een energiezuinige processor. Iedere Euro dient eigenlijk te worden besteed aan de videokaarten, omdat daarvan de Return On Investment het hoogste is. Daarnaast worden de stroomkosten naar verhouding ook steeds hoger, want een gemiddelde videokaart verbruikt zo’n 150 Watt.
Op dit moment kan je een goedkoop moederbord, een energiezuinige CPU, 4 GB geheugen, een goedkope SSD, Windows 10 en een goede nVidia GTX1070 videokaart met minimaal 6 GB RAM voor ongeveer 900 Euro kopen. Je doet er dan echter vele maanden over om een paar honderd Euro te verdienen en dit kost je honderden kWh’s. Gemiddeld zal je na zo’n 9 tot 18 maanden de investering terugverdienen, maar het loont dus om met 2 tot 6 videokaarten aan de slag te gaan. De investering wordt dan echter al snel zo’n 2.500 Euro.
Conclusie
Op het moment van schrijven is het niet meer rendabel om met een RIG een Bitcoin te minen, er zijn speciale computers, zogenaamde ASIC’s, die volledig geoptimaliseerd zijn voor het minen van Bitcoins. Als je zelf thuis gaat minen, dan maak je verlies op iedere Bitcoin, omdat er ergens anders iemand veel goedkoper aan stroom kan komen, vele ASIC’s heeft staan en er dus nog wel winst op maakt. De totale kosten verdien je alleen nog terug als je gaat kijken naar zogenaamd ALT-coins, dat zijn andere digitale munten, vergelijkbaar met de Bitcoin, die makkelijker te minen zijn. Denk hierbij aan ZCash (ZEC), Decret of Verge. Waarschijnlijk is het lucratiever om op het juiste moment een digitale coin te kopen en op het juiste moment te verkopen, dan te investeren in hardware om zelf te gaan minen. Tenzij je hier natuurlijk erg veel verstand van hebt, goedkoop hardware en stroom kunt inkopen en op tijd wisselt tussen bepaalde valuta en het nieuws over deze digitale valuta goed in de gaten houdt.