Market order & Limit order
Market order & Limit order

Handelen – Limit & market orders

Handelen in aandelen of cryptocurrency gebeurt door het plaatsen van orders en het kopen daarvan door anderen. Er zijn verschillende type orders, waarvan de limit en market orders de meest bekende zijn. Bij veel brokers zie je doorgaans alleen een Kopen of Verkopen knop, op de achtergrond wordt jouw order dan als market order tegen de beste prijs uitgevoerd.

Limit order

Een limit order is een koop of verkoop order waarvan je de exacte prijs instelt, bijv.: 10 Euro. Daarnaast het aantal, bijv.: 100 stuks. Daarna moet je wachten op het raken van jouw order en ben je eigenaar geworden van 100 stuks a 10 Euro.

Limit Buy Order
Limit Buy Order
Limit Sell Order
Limit Sell Order

Market order

Een market order is een order waarmee je koopt of verkoopt tegen een vooraf onbekende prijs. Je kunt bij dit type order alleen het aantal aandelen / cryptocurrency instellen of de hoeveelheid USD/Euro waarvoor je wil kopen. Het aantal dat je uiteindelijk daadwerkelijk koopt is immers afhankelijk van de prijs waarvoor ze te koop stonden.

Voorbeeld: Je hebt 100 Euro en wil aandeel X kopen. Er staat een verkooporder van 5 stuks a 5 Euro en een verkooporder van 1000 stuks a 6 Euro in het orderboek. Je vult in dat je voor 100 Euro wil kopen en drukt op de Koop knop. Eerst worden de 5 stuks a 5 Euro gekocht = 25 Euro. Daarna wordt er nog voor 75 Euro (100-25) van de order van 6 Euro gekocht =12,5 stuks. Je koopt dus uiteindelijk 5+12,5 = 17,5 stuks. Je had ook een Limit order van 25 stuks a 4 Euro per stuk kunnen plaatsen, als deze zou worden geraakt dan had je dus 7,5 stuks meer gehad. Daarnaast zijn de trading fee’s voor Market orders vaak hoger dan voor Limit orders. In een zeer volatiele markt is het soms echter lastig om een Limit order gevuld te krijgen, of wil je inspelen op een zeer snelle daling, dan gebruik je bijv. een Market Sell order. Maar wil je een goed instap- of uitstapmoment benutten dan kan je het beste een goedkopere Limit order gebruiken.

Market Buy Order
Market Buy Order
Market Sell Order
Market Sell Order

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *